Jag, likväl som John Gruber, såg fram emot Spaces när Leopard skulle släppas. Funktionaliteten i Spaces var tyvärr inte den väntade. Spaces har hittills varit uppbyggd för att hantera olika program för varje område, vilket ställer till problem om du till exempel vill ha Safarifönster öppna i flera områden.

Det idealiska hade varit förmågan att ha olika arbetsuppgifter i olika områden, inte olika applikationer. Spaces fick en snabb testomgång för min del innan jag slog av funktionen, den var helt enkelt inte tillräckligt intuitivt och anpassad till det sätt jag ville använda den.

Nu har John Gruber kollat igenom nyheterna i Mac OS X 10.5.3 och upptäckt att Spaces kommit ett steg närmare idealet att kunna ha olika arbetsuppgifter i olika områden med en smartare hantering av applikationer. En ny kryssruta har tillkommit längst ned i Spaces inställningsfönster, när denna avmarkeras, går det att öppna programfönster i aktuellt område utan att Spaces växlar till ett område där denna applikation redan har ett öppet fönster.

Ytterligare funktionalitet nås genom att dubbelklicka på en programikon i Dock, för att få det tidigare beteendet, där Spaces skiftar till ett område där denna applikation redan har ett öppet fönster. Ytterligare klick på programikonen växlar till nästa område med öppet fönster. Det är dags att ge Spaces en ny chans.

”Lastly, I should mention that I had problems getting this new feature to work at all. After upgrading to 10.5.3 and seeing the Spaces-related changes in the release notes, I tried it out. Toggling the new checkbox made no difference for me, however — I got the same old “jump to another space when switching apps” behavior either way. I solved the problem by trashing my com.apple.dock.plist preferences file (which, since Spaces is controlled by the Dock, is where most Spaces-related prefs seem to be stored). After logging out and logging back in, the new checkbox worked perfectly.”