Modern Mechanix är en guldgruva för de som likt mig är retrofuturister och gärna blickar tillbaks på hur framtiden såg ut förr. De moderna mekanikerna plockar fram intressanta artiklar och reklamuppslag från gamla tekniktidningar, skannar in dem och transkriberar dem för nätet.

Nyligen har ett par intressanta artiklar från Byte februarinumret 1983 skannats in och lagts upp. Det handlar om den helt färska och revolutionerande datorn Lisa från Apple. Klart läsvärd inblick i ett tankesätt kring datorgränssnitt som till stor del lever kvar än idag, mer än 25 år senare.

The Lisa Computer System beskriver själva produkten med gott om skärmbilder från tidiga Lisa. An Interview with Wayne Rosing, Bruce Daniels, and Larry Tesler är en intervju med några av de viktigaste personerna bakom utvecklingen av Lisa

”Apple started this project with the intention of creating not only a product but the foundation for a whole new computer technology, one that would create computers literally anybody can use. The company’s first task was to devise a new user interface—that is, a new and better way for humans to interact with the computer.”

”With graphics of sufficient quality and a mouse, the Lisa lets you get what you want by pointing at it. Because the video cursor moves in direct response to the way the hand moves the mouse, you feel as if you’re actually pointing at something on the screen. This has the positive psychological effect of making you feel in control.”

”Fortunately for us, the history of computing does not stop with the Lisa. Technology, while expensive to create, is much cheaper to distribute. Apple knows this machine is expensive and is also not unaware that most people would be incredibly interested in a similar but less expensive machine. Well see what happens.”