När Apple igår presenterade resultatet för tredje kvartalet 2007 pekade så gott som alla kurvor uppåt. Jämfört med motsvarande kvartal förra året har omsättningen ökat med 24 procent till 5,41 miljarder USD.

Under perioden skeppades 1 764 000 Macar, 33 procent fler än för ett år sedan. Detta är 150 000 fler Macar än för tidigare rekordkvartal.

Intresset för iPhone verkar inte ha dämpat köplusten för iPod, av vilka hela 9 815 000 har sålts, en ökning med 21 procent sedan förra årets motsvarande kvartal.

”We’re thrilled to report the highest June quarter revenue and profit in Apple’s history, along with the highest quarterly Mac sales ever. iPhone is off to a great start—we hope to sell our one-millionth iPhone by the end of its first full quarter of sales—and our new product pipeline is very strong.”

– Steve Jobs

Apple lyckades sälja 270 000 iPhone under de blott 30 timmar sedan dess premiär som ingår i kvartalssiffrorna. Eftersom Apple bokföringsmässigt sprider inkomsterna från iPhone över en längre period ger dessa ett tillskott på endast 5 miljoner USD till kvartalssiffrorna, drygt 18 USD per såld iPhone.

Satsningen på iPhone är långsiktig. Målet att sälja 10 miljoner iPhone under 2008 ligger fast. Detta innebär hela 27 000 iPhone per dag. De större Europeiska länderna får tillgång till iPhone senare i år, för att sedan sprida sig till de mindre marknaderna i Europa (Sverige), samt Asien, under 2008.

”We’re very satisfied—the starting gun has been fired and we’re off to a great start. However, our primary focus is not on initial sales. We’re focused on building a third great business for Apple, along with our Mac and iPod businesses. Our focus is years, not months—but the rewards are huge for Apple.”

– Tim Cook

Med så mycket fokus på iPhone, är det riktigt kul att Macförsäljningen går så extremt bra. Även om stationära Macar ökat en del står de bärbara modellerna för den riktigt stora ökningen. MacBook och MacBook Pro såldes i hela 1,1 miljoner exemplar.

”It was an overall blowout quarter for the Mac. It’s the absolute best quarter we’ve ever had. We sold more portables than we ever had, we sold more total units than we ever had. It was the best education quarter we ever had. And the pro business had a nice uptick.”

– Tim Cook

Apples egna butiker ångar dessutom på. Man sålde 330 000 Macar genom denna kanal, en ökning med 53 procent från föregående år. Mer än hälften av de som köper en Mac på detta sätt uppger att de är nytillkommna Macanvändare.