Mac mini har inte blivit uppgraderad sedan september 2006. Det är den enda Mac som fortfarande använder den äldre processorn Intel Core Duo, istället för dagens snabbare och effektsnålare Intel Core 2 Duo.

Om Apple hade något intresse av att låta Mac mini finnas kvar, skulle en uppgradering till nya processorer varit en busenkel operation, eller åtminstone en prissänkning om nu de gamla processorerna betingar ett lägre pris. Jag gillar Mac mini och hoppas den får nytt liv med såväl lägre pris som lätt uppdaterad hårdvara snart.

Dan Knight däremot har inte mycket hopp om Mac mini, åtminstone inte i dess nuvarande form. Mac minis komponenter är för dyra för att möta syftet att vara en billig integsmodell. Slimmad DVD–brännare och 2,5–tums hårddisk är betydligt dyrare än sina motsvarigheter för mer fullstora datorer. Extern strömförsörjning kostar även det mer än en inbyggd dito.

Samtidigt finns det för många (mig) en klar lockelse med en riktigt liten och tyst Mac som går att använda till lite av varje. Så länge det går att peta in rimligt mycket minne så gör det inte så mycket att expansionsmöjligheterna är klena. MaxiMac rullar till exempel just nu alldeles utmärkt från en enkel Mac mini G4 som webbserver.

Frågan är om Apple kommer att uppgradera och prissänka Mac mini, ersätta den med en något större, men billigare modell, eller helt enkelt släppa tanken på en billig skärmlös Mac.