Det har cirkulerat uppgifter om att Apple reserverat 25 procent av all flashminnesproduktion för att kunna mätta efterfrågan på iPhone och iPod inför julhandeln.

Såvitt jag kan se finns inget belägg för detta. Däremot pekar prognoser som räknar med nya iPodmodeller under tredje kvartalet 2007 på att Apple kan sluka den ovan nämnda fjärdedelen av det totala utbudet av flashminnen.

”If Apple wishes to generate strong iPhone sales during this year’s Christmas season, the stocking up of the Flash inventory would need to begin in 3Q07, where it will represent 5.7% of the quarterly market output. If Apple also unveils upgraded iPods in Q3, which may include new iPod video products that employ Flash for storage, the required amount in 3Q07 from both the iPhone and iPod will be more than 25%. Therefore, with Apple’s products given a high priority in the Flash supply, the future sales of the iPhone will most certainly affect the NAND Flash market in 2H07.”

Apple har säkert reserverat en stor mängd flashminnen för att inte få problem med att leverera iPhone/iPod. Inför debuten av iPod nano 2005 band Apple upp en stor del av Samsungs flashminnesproduktion, just för att kunna mätta julhandeln. Hur stor del Apple har bundit upp i år finns det dock inga uppgifter om.

Helt klart är att det kan bli tufft för mindre tillverkare att få loss flashminnen till konkurrenskraftiga priser. Apples produktionsvolym och välfyllda kassa innebär att man både kan säkra en god tillgång till de åtråvärda kretsarna, samt en bra prisnivå.