QuickTime 7.1.5 har fått en del nya inställningar och funktioner. Vid export genom QuickTime Player, går det nu att välja en förinställning för Apple TV. Denna anpassar automatiskt videoformat efter det som ger maximal kvalitet. HD–video upp till 25 bilder/sekund sparas som 720p.

Har du rippat en DVD för konvertering sparas denna i originalformatet 576p/480p. Nästa steg nedåt är samma som för iPod, upp till 640×480 pixlar. Video sparas som H.264. Ljudmässigt är det AAC–stereo som gäller.

Grundinställningarna verkar väl generösa vad gäller videokvaliteten. Vill du rippa DVD ger till exempel gratisprogrammet Handbrake mer kompakta videofiler i rätt format för Apple TV. Handbrake användes för DVD exemplet nedan. HD–versionerna utgår från trailers i HD format.

För att ge en uppfattning om skillnaden mellan olika format, har jag lagt upp fönsterdumpar från Serenity i 20 procents storlek här nedan. Längst ned finns utsnitt ur respektive fönsterdump i full storlek. Apple TV kan hantera upp till 720p–video, detta innebär nästan fyra gånger så stor bild som vanlig DVD med 480p.

iPod (640×270/480)

Apple TV DVD 576p/480p (720×304/576/480)

Apple TV HD 720p (1280×544/720)

Maximal HD 1080p (1920×816/1080)
En mer grundläggande nyhet med QuickTime Player är annars att det nu går att starta flera samtidiga exportsessioner. Tidigare gick det inte att göra något annat med QuickTime Player när väl en export startats. Nu kan du förutom att starta export, även öppna, stänga och spela QuickTimefiler under pågående export.

Export tar fortfarande god tid på sig, varför en lösning i stil med ADS Techs lilla USB–baserade hårdvara för snabb H.264 konvertering ser lovande ut. Tyvärr finns Instant Video To-Go bara för Windows än så länge. Med denna går det att koda 100 minuter video till H.264 iPodformat på endast 20 minuter.

Förhoppningsvis ligger det ett korn av sanning i Bob Cringelys påstående att Apple kommer att inkludera hårdvarustöd för H.264 komprimering/dekomprimering i kommande Macar, fast då ända upp till HD–kvalitet.