Det här med Apple TV, nya AirPort Extreme och stöd för den snabbare trådlösa standarden 802.11n är inte helt glasklart att förstå sig på. Vad behöver du egentligen för att kunna använda en Apple TV trådlöst med den Mac/PC och det nätverk du använder idag?

För att ge ett snabbt svar på den frågan så tänkte jag börja med ett enkelt konstaterande. Du behöver inget annat än tillgång till ett trådlöst nätverk vilket som helst, även äldre 802.11(b/g) går bra. Detta gäller faktiskt även för att spela upp HD–video eftersom Apple gjort något riktigt smart med Apple TV.

Nyckeln till att klara det består av Apple TVs inbyggda hårddisk som kan mellanlagra media från din dator. Du är alltså inte beroende av att kunna strömma video, musik eller bilder direkt från din dators hårddisk. Med Apple TVs inställningar i iTunes kan du låta en dator vara huvudkälla och där ställa in synkning mot Apple TV, på samma sätt som du kan synka media mot en iPod.

Det innebär att sådant du lägger till kan uppdatera hårddisken i din Apple TV i bakgrunden i sin egen takt. När du sedan vill ta del av detta material (video/musik/bilder) behöver du inte ens ha din dator igång. En film i HD–format (720p) går inte att strömma över långsammare nätverk (kräver 802.11n), men det är alltså inget problem så länge Apple TV spelar upp media lokalt från den inbyggda hårddisken.

Vill du däremot strömma HD–video direkt från någon dator så krävs inbyggt stöd för 802.11n. När Apple skeppar Apple TV och nya AirPort Extreme ingår mjukvara för att låsa upp denna funktionalitet i följande nya Macar.

  • iMac: 17-tums med 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 20-tums med Intel Core 2 Duo, 24-tums med Intel Core 2 Duo
  • MacBook med Intel Core 2 Duo
  • MacBook Pro med Intel Core 2 Duo
  • Mac Pro med AirPort Extreme-kort som tillval

802.11n i Macar, Apple TV och AirPort Extreme följer det IEEE–förslag till specifikation som väntas bli standard. Mjukvaran för denna är uppgraderingsbar vilket innebär att ändringar i standard ska kunna stödjas i framtiden.

Det går alltså utmärkt att köpa en Apple TV redan nu och få full HD–kvalitet från start (förutsatt att du har HD–material att visa) även med dagens vanligaste trådlösa nätverk. Sedan har den såklart även en vanlig Ethernetanslutning om du inte har något emot att dra ännu en kabel till din ljud–/bildanläggning.

Apple TV och AirPort Extreme går att beställa från Apple Store för leverans i februari.