Apples årliga utvecklarkonferens kommer detta år att gå av stapeln senare än vanligt. I vanliga fall är WWDC placerad i juni, men i år är det 7-11 augusti som gäller. Detta hänger säkert ihop med att Mac OS X mognat och inte kommer ut i en ny stor release varje år. Det skulle inte heller förvåna mig om det är rävspel gentemot Microsoft inblandat i tajmingen.

Nästa version av Mac OS X (10.5 Leopard) väntas bli uppvisad för första gången vid WWDC 2006. Strax därefter är det meningen att Microsofts nya operativsystem Vista ska lanseras. Ju mindre tid man ger Microsoft att kopiera eventuella nya gränssnittsfinesser, desto bättre för Mac-plattformen. Det som hittills visats av Vista tycker jag i och för sig mest liknar tidiga Mac OS X, med betoning på genomskinlighet och annat nyhetens behag. Vännerna i Redmond hinner nog inte med att implementera eventuella nyheter i Mac OS X särskilt snabbt ändå.

Annars är det ett stående skämt att Apple i allmänhet banar väg vad gäller gränssnitt och Microsoft troget följer efter. Något som Apple skojade med vid presentationen av Tiger med uppmaningen – “Redmond, start your photocopiers.”

www.macrumors.com