I samma takt som alltfler lägger ut alltmer av sitt produktiva arbete på nätet via webbapplikationer (Web 2.0), så minskar Microsofts treeniga dominans inom datorvärlden (Windows, Office, Internet Explorer). När vi använder GMail, del.icio.us med flera spelar inte längre valet av operativsystem samma roll som tidigare.

Devanshu Mehta har skrivit en klart läsvärd artikel om detta ämne.

“Of course, not everything can move to the Internet. There are privacy and security concerns in addition to the time critical nature of certain applications that could only be served legitimately on a local machine. But for the average computer user the issue boils down to trust, and if the past is any guide, most users have already chosen to place an immense amount of trust in their ISPs and email providers. These services will really take off when a company can provide financial backing while preserving the trust of the people.”

Apple har än så länge bara doppat tån i vattnet vad gäller webapplikationer i och med sina .mac-tjänster. Dessa är låsta till Mac OS X och dessutom alldeles för dyra att nyttja. Här borde Apple ha en chans att öppna upp sitt system och locka in Windowsanvändare.

www.applematters.com