När iPodfamiljen fräschats upp med iPod nano så var det dags att ta tag i det större syskonet. Steve Jobs beskrev nästa steg såhär:

”What about the white iPod? It’s been a huge success, and therefore it’s time to replace it. Today we are announcing the new white iPod, and it’s a stunner. And yes, it does video.”

Det är precis så vi bör se på denna första iPod med videokapacitet. Det är helt enkelt en ny iPodgeneration, samma ytterformat (den större skärmen och mindre klickhjulet gör bara att den ser bredare ut), tunnare, högre kapacitet, samma pris, finns även i svart och som bonus kan den spela upp videomaterial.

Det är fortfarande först och främst en musikspelare, video– och fotofunktioner kommer i andra hand. Detta återspeglas även i namnet som kort och gott är – iPod. Design och hantering har inte fått lida till följd av nya finesser.

Nya iPod finns med 30 GB respektive 60 GB kapacitet med en skarp 2,5″ skärm som visar 320 x 240 pixlar. Den klarar att spela upp MPEG4 och H.264 video upp till 30 bilder/sekund i samma format som skärmen. Den går att ansluta till en TV via Apples iPod AV–kabel eller Universal Dock. Tillsammans med dockningsenheten går det även att fjärrstyra iPoden med den nya Apple Remote.

Som marknadsägare kan Steve Jobs unna sig lyxen att komma med stensäkra förutsägelser:

”Because millions of people around the world will buy this new iPod to play music, it will quickly become the most popular portable video player in history.”

De som önskat sig jättefeta widescreenskärmar och HD–video bör påminnas om att detta är en iPod, inte en onödig technogadget vilken som helst.