iTunes 5 fick en livstid på bara 35 dagar innan iTunes 6 mötte världen. Den största nyheten i denna version är såklart de nya videofunktionerna. Steve Jobs sammanfattar det hela såhär:

”We’re doing for video what we’ve done for music — we’re making it easy and affordable to purchase and download, play on your computer, and take with you on your iPod.”

Från start erbjuder man över 2000 musikvideos samt möjligheten att köpa avsnitt från populära TV–serier såsom Desperate Housewifes och Lost. Än så länge har man bara inkluderat material från ABC och the Disney Channel, helt enkelt för att man inte pratat med något annat TV–bolag om denna nya möjlighet. Det här är en början och inte en fullt utbyggd tjänst. Sedan gillar ju Apple att hålla sina nyheter hemliga, vilket säkert hade varit svårt med fler inblandade parter.

Det finns ny en extra kategori kallad Videor (vet att det är korrekt Svenska men hade ändå föredragit Videos) som på ett mycket snyggt sätt visar allt videomaterial som iTunes kan hantera från dina spellistor och din filmmapp.

Man har även tagit en liten hint från Google och testar en ny funktion som beta i iTunes Music Store. Åtminstone fanns den där igår kväll, ser den inte i butiken idag. Just for You gör som Amazon och andra framgångsrika webbhandlare och rekommenderar musik alltefter de inköp du tidigare gjort. Dessutom har man öppnat upp så att vi användare kan bidra med egna recensioner och betygsättning som andra kan läsa och ta del utav.

En ny gåvofunktion låter dig köpa och ge bort specifik musik, inte bara presentkort. Det enda som krävs är att mottagaren har en mejladress.

Som vanligt är vi i Sverige på efterkälken vad gäller de nya möjligheterna. Inga köpvideos och inga TV–serier så långt ögat når. Det riktigt tragiska är att Svenska Apple inte har någon enda liten person som har hand om iTunes Music Store! Allt sköts centralt ifrån Tyskland. Det är åtminstone den uppgift jag fått från Apple. Som föredetta skivhandlare tycker jag detta är en skandal. En skivbutik måste vända sig till sin lokala publik och skylta upp med det som är aktuellt just nu, just här. Skärpning Apple!

Hämtas ned via Programuppdatering under Äpplet i menyn eller från Apples nedladdningssida. iTunes 6 behöver QuickTime 7.0.3 för att hantera de nya videofunktionerna.