En ny iMac var det inte många som hade gissat på inför gårdagens produktlansering. Det mest spännande med denna modell är nog ändå programvaran Front Row som tillsammans med en shuffleliknande fjärrkontroll gör att iMacen blir ett nästintill komplett mediacenter. Många har önskat att Apple ska ge sig in på denna marknad och visa hur det ska göras rätt.


Apple har skippat alla komplikationer vad gäller inspelning av TV med alla olika system, boxar och kablar som det innebär. Man har istället fokuserat på att presentera det mediamaterial du har i din dator och sådant som kan strömmas över Internet. iLifeprogrammen handlar om att organisera, hantera och manipulera media – Front Row tar hand om den sista biten, att presentera media.

Ett klick på menyknappen hos iMacs fjärrkontroll zoomar bort datorns skrivbord och tonar fram Front Rows gränssnitt som tar över hela skärmen. På samma sätt som man hanterar en iPod så kan du med bara fem knappar (menyknappen är den sjätte) navigera bland alla mediafiler du har tillgång till. Apple har lagt upp en mycket realistisk animerad grafikdemo som visar hur det fungerar.

Detta fokus på ett begripligt, läckert och enkelt gränssnitt är det som skiljer Apple från övriga aktörer. Jobs visade under presentationen upp en jämförelse mellan fjärrkontrollerna till ett par Windows Media Centerdatorer från Gateway och HP som har fler än 40 knappar var mot Apples lilla fjärr med bara sex knappar.

”I don’t know if there’s every been a slide that shows what Apple’s all about like this one.”

De nya iMacmodellerna är omdesignade och ännu tunnare än förut. Både 17″ och 20″ har numera 8xSuperDrive som klarar dubbla lager samt AirPort Extreme och Bluetooth 2.0. De tickar på i 1,9 GHz respektive 2,1 GHz, har 512 MB DDR2–minne inbyggt och går att expandera upp till 2,5 GB. Nya PCI–Expressbaserade grafikkort från ATI med 128 MB DDR–minne ger bättre grafikprestanda.

En kul nyhet är att en förbättrad pytteliten iSight–kamera sitter inbyggd i datorn. Detta borde ge iChat ett välkommet lyft. Man inkluderar också ett program som heter Photo Booth som låter dig experimentera med porträttbilder, ungefär som i en fotoautomat, men med en massa bildeffekter. Ett riktigt kul onyttoprogram.

Nya iMac är perfekt tajmad inför julförsäljningen och har redan väckt habegär hos åtminstone en person (jag), säkerligen är vi fler som känner detta.

Tyvärr har Apple inte gett besked om Front Row (som väldigt många skulle vilja ha till sina Macar ögonblickligen) eller Photo Booth kommer att släppas till andra modeller eller som fristående program.

Front Row är säkert bara början på en mängd kringprodukter som knyter ihop dator och TV. När nya trådlösa standarder med högre kapacitet släpps bör vi kunna räkna med en AirPort Express med videofunktion för att knyta ihop påsen på riktigt.