GUIdebook heter en snajsig webbsajt som dokumenterar och visar upp hur grafiska användargränssnitt förändras över tiden. Här finns en mycket trevlig intervju med John Gruber från Daring Fireball som har stenkoll på Mac OS X GUI (Graphical User Interface).

Här får vi bland annat en glimt av vilka lösningar som har en tydlig ”Jobs”–stämpel. Som till exempel den lilla lila plutt som fanns i en av de första betaversionerna.

”The other thing I remember from the initial Aqua demo was the crazy purple button in the top-right corner of each window. Clicking it would put you in a new “single-window mode,” where you could only see one window at a time. The fact that that feature never saw the light of day is proof that it’s possible to talk Steve Jobs out of a bad idea – that purple button had “Jobs” written all over it.”

Även om gränssnittet utvecklats prestandamässigt och blivit snabbare för varje ny generation så har samtidigt många inkonsekventa lösningar lagts till. Gruber har många förslag på vad som borde åtgärdas i Mac OS X. Förhoppningsvis får vi se en upprensning till nästa stora release, Mac OS X 10.5 under slutet av nästa år.

”I don’t think they’ll revamp the UI in the complete way that they did when going from Mac OS 9 to Mac OS X 10.0, but I think 10.5 or 10.6 will bear very little resemblance in any of its details to what 10.0 looked like.”

Det vore onekligen intressant om det ”nya” Mac OS X visar upp en annan look i samma veva som Windows Vista visar upp en kopia av det ”gamla” Mac OS X.