Som vanligt är det en märkligt kluven känsla som Apples presentationer lämnar efter sig. Jag har full förståelse för de som inte tål Apples framtoning med memojigulliga priviligierade människor i färgglada kläder och miljöer som vältrar sig i ett stötande överflöd av prylar och perfekt tillrättalagda liv. WWDC21 är inget undantag från den känslan.

Å andra sidan är det som blir kvar när man skalar bort allt man inte själv behöver djupt imponerande och inspirerande. Inte minst hur allt hänger ihop på ett alltmer gediget och genomtänkt sätt. Som att kunna använda valfri mus eller trackpad för att sömlöst hantera och flytta innehåll mellan skärmar, enheter och operativsystem.Vilken grej.

Apples gedigna säkerhetstänk vad gäller tjänster och hårdvara är riktigt imponerande och känns bara mer och mer angeläget. Det här är ett område där Apple helt verkar äga initiativet och marknaden. Att till och med Siri nu fixar allt internt och säkert internt i Apples olika enheter är ännu ett tecken på hur långt man nått.

Att utöka Safaris teknik för att stoppa spårning av användning även till Mail är lysande. Safaris nya mer kompakta gränssnitt var för övrigt en av de saker som direkt kändes värdefullt. Smart hur det även fungerar smidigt med iPhone som haft något klumpig hantering av flikar.

Det genomgående temat när man skrapat bort mycket av de nya funktioner och finesser som jag ser lite nytta med i mitt liv, är annars hur djupt och allomfattande användandet av artificiell intelligens, neurala nätverk och molntjänster är i det mesta Apple gör. Det är riktigt imponerande och sådant som kan vara en stor hjälp i att hantera sånt som annars är alltför komplext och tidsödande.

Det är så mycket av det som Apple utvecklar och tar fram som jag inte känner något behov av och inte riktigt förstår vem som kan ha behov av. Mycket av sånt blir det dessutom inte mycket med. Apple smackar på och ser vad som fäster och lämnar det som inte fungerar utan någon sentimentalitet.

Samtidigt är det så mycket som är så smart, genomtänkt och vettigt. Det gäller bara att verkligen tänka till kring vilka behov och vilken sorts användning jag själv verkligen värderar.