Idag är det 20 år sedan HyperCard debuterade. Att använda ett grafiskt gränssnitt för att navigera mellan hyperlänkar var ett av HyperCards många bidrag till utvecklingen av det du använder just nu, World Wide Web (HTTP).

Den pekfingerikon som används för att klicka på länkar skapades i sin första upplaga just för HyperCard. Den största skillnaden mellan att navigera mellan länkar på nätet och länkar i en HyperCardstack, är att all data på diskettåldern (före Internets genombrott) måste lagras lokalt.

Apples revolutionerande databas–/presentations–/programmerings–applikation skapades av ett av Apples riktigt skarpa programerarsnillen Bill Atkinson.

Atkinson står även bakom massor av de koncept och grafiska gränssnittskonventioner som vi idag tar för givna vid datoranvändning.

Har du en gammal Mac som står och ser ledsen ut så föreslår jag att du matar den med en trave HyperCard–disketter. Att fippla med HyperCard är det vettigaste och roligaste du kan göra med en antik Mac.

Själv hoppas jag att jag någon gång ska snubbla över de avancerade HyperCardprojekt jag själv snickrade ihop i början av 90–talet. Jag satte samman ett riktigt avancerat lagerhållningssystem till min skivaffär, där streckkoder på skivorna lästes av med en handhållen streckkodsläsare. Bokningssystem till ett gym/solarium fick jag även till. Jag vet att jag sparat dem på någon gammal CDR.

Att programmera i HyperCards skriptspråk HyperTalk var en ren njutning. Programspråket byggde på naturligt språk och allt var lätt att lokalisera, något som ett litet svenskt påskägg i alla stackar producerade med HyperCard 2 vittnade om.

”The last sixteen bytes of every HyperCard 2.x stack are the Pascal string “Nu är det slut …” (Now it is over … in Swedish), though this is never seen by users. Previously, stacks created with HyperCard 1.2.2 ended with the string “That’s all folks…”. The Swedish phrase was suggested by Apple’s Martin Gannholm in homage to the 1970s Swedish children’s TV show Fem myror är fler än fyra elefanter (“Five ants are more than four elephants”), where each episode ended with a pink cartoon elephant saying these words. The change symbolized the effort to make HyperCard 2.0 more internationally friendly.”

HyperCard hade/har många hängivna anhängare som lobbat hårt för att Apple skulle uppdatera programmet som hamnat på undantag och inte förnyats på länge. HyperCard 3.0 visades faktiskt upp 1996 och gick till och med att köra på webben, men inget hände med den versionen och Apple tog till slut bort HyperCard ur sortimentet 2004.

Men fortfarande finns en liten rest kvar hos Apple. Dels en version som bara kan köra HyperCardstackar (HyperCard Player 2.4.1), men inte kan användas för att programmera egna, dels en uppdatering av HyperCard till den sista versionen (HyperCard 2.4.1).

Nu är det slut…