Att iPad skulle vara en besvikelse på dekis är en myt som ofta repeterats, men det är ganska lätt att visa på motsatsen. Det finns nästan ingen produkt över huvudtaget som har så högt nöjdhetsvärde som iPad. Kombinerat med lång praktisk livslängd så behöver en iPad inte bytas ut lika ofta som andra prylar.

iPad

Det här kortsiktiga synsättet ställer till det för de som tror att ständigt nya produkter som hela tiden spränger nya barriärer är det enda vi som användare vill ha. Men kanske det ändå är så att ytterligare en tiondels millimeter kapad tjocklek inte är det vi faktiskt suktar efter. En välbekant iPad med vassare processor och kamera med ett fräscht batteri till rätt pris är inget dåligt alternativ när din gamla iPad till slut känns trött.

iPad Mac

Horace Dediu tar en titt på försäljningsstatistik, användande och kundnöjdhet för iPad och ser en produkt som mycket snabbt växt till att få en stor, mogen och trogen användarskara. Apple vet mycket väl hur våra köpvanor ser ut och när vi är redo att byta ut det vi har och kanske till och med gå upp ett snäpp på pristrappan.

iPad

Nya iPad och iPhone SE som nu fått mer minne är riktigt attraktiva för den som vill byta ut sin långlivade iPad och väl använda iPhone. Sedan finns hela skalan med dyrare produkter, men även instegsmodellerna håller för Apples del full kvalitet och använder samma uppdaterade operativsystem, något som konkurrenternas billigare erbjudanden inte kan erbjuda.

Det viktigaste för Apples del är att alltid kunna erbjuda en passande produkt till trogna kunder som investerat i hela ekosystemet med operativsystem, appar och tjänster. Vad än teknikängsliga förståsigpåare säger så har Apple full koll på utvecklingen, vilket försäljningssiffror och marginaler gång på gång visar.

Nya iPad finns att beställa från Apple Store från 3995 kronor med fri frakt.

”The iPad has an installed base of over 300 million. This is a far larger audience than that of the Mac (which has somewhere between 100 million and 150 million). And whereas the iPad acquired this audience in about 7 years, the Mac took 33 years.”