Intel och Micron har skapat en ny sorts minne för permanent lagring som är snabb som RAM och 1000 gånger snabbare än vanlig SSD. Minnestekniken som heter 3D XPoint dyker nu upp i en extremt snabb lagringsenhet tänkt för serveranvändning.

Minnescellerna använder inte transistorer för lagring och varje cell kan adresseras individuellt. Dessutom kan cellerna staplas på varandra för extremt hög lagringstäthet.

3D XPoint

Optane SSD DC P4800X har ingen monsterkapacitet (375 GB) men har extremt snabb responstid och kan skyffla massiva mängder data. Detta gör att lagringsenheten kan användas som både massiv minnescache eller för lagring.

Intel Optane SSD DC P4800X

”The inaugural Optane model can withstand stresses normally associated with RAM, writing about 12.3 petabytes of data in its lifespan.”