För en del är det inte good enough att ha skapat en fantastisk produkt som används nästan överallt. John Goodenough är mannen som skapade litiumjonbatteriet, fortfarande aktiv vid 94 års ålder, har han nu varit med om att ta fram det som kan bli nästa stora batterirevolution.

John Goodenough

Maria Helena Braga började utveckla batterier med tre gånger så hög kapacitet som litiumjon, med glas och vanligt natriumsalt som huvudsakliga komponenter. Den nya batteritypen utvecklades sedan vidare vid University of Texas i Austin tillsammans med Goodenough.

Förutom högre kapacitet så är dessa batterier inte explosivt brandfarliga som litiumjonbatterier, de har dessutom längre livslängd, tål kyla och kräver inga sällsynta mineraler för sin tillverkning.

Börjar dessa batterier masstillverkas så kan de framförallt komma att revolutionera elbilar, men även all den mobila elektronik vi använder. Den eller de företag som kan gå i spetsen med bättre batterier kommer att få en riktigt stark position.

”The glass electrolytes allow for the substitution of low-cost sodium for lithium. Sodium is extracted from seawater that is widely available.”