Nya MacBook Pro är riktigt vassa och väldesignade kvalitetsdatorer som pressar Intels processorplattform så långt de mäktar med idag givet Apples krav på kompakt format och lång batteritid. Att bara bedöma MacBook Pro utifrån hypotetiska hårdvaruprestanda är fel.

Med en Mac får du dessutom tillgång till vältrimmade appar som kan nyttja hårdvaran optimalt. Jonathan Morrison jämför kompressionsprestanda för en på papperet mer kapabel HP Spectre och Adobe Premiere, med en MacBook Pro och Final Cut X som sopar banan med sin Windowsvän.

Det man däremot kan ha åsikter om är Apples namngivningsfilosofi. Efterledet Pro riskerar att bli urvattnat när det ofta handlar om konsumentprodukter som är mer premium än standardsortimentet. Det är ett ofog som många företag gjort sig skyldiga till.

Ett tydligt exempel är gamla MacBook Pro 13-tum med DVD och bildskärm med standardupplösning. Den var absolut inte Pro på samma sätt som sina mer kapabla och uppdaterade syskon. Med samma resonemang är nya MacBook Pro 13-tum utan Touch Bar mer en ersättare till MacBook Air än en fullt ut professionell modell.

Det blir också viss förvirring när det finns två MacBook Pro 13-tum. Apple hade istället kunnat låta den enklare 13-tummaren fått bli en MacBook 13-tum, för att göra en tydligare distinktion till de mer kapabla modeller som snart kommer att dimpa ned.

Verkligt användbara prestanda bygger mer på en väl designad helhet, än kalla siffror och teoretiska scenarion för användning.