Att slippa mentalt navigera och koordinera en navelsträng mellan huvudet och mobilen i fickan ger en oväntat befriande känsla. Under några veckor har jag testat de trådlösa hörlurarna Sudio Vasa Blå som jag gärna rekommenderar.

Sudio Vasa Blå

Fast som det alltid är med hörlurar så finns inget entydigt svar på vad som passar bäst i alla situationer. Det handlar både om personliga preferenser och hur du tänkt använda dem. Det finns ingen idealisk hörlur för allt och alla utan det bästa är att ha flera alternativ att välja på.

Hörlurar

Till att börja med finns det idag i huvudsak tre typer av hörlurar att välja mellan. De som sitter i öronen, på öronen eller över öronen. Alla har sina fördelar och nackdelar och de passar mer eller mindre bra i olika situationer.

Sedan används hörlurar till så många olika saker för olika människor. För en del är musiklyssning huvudsaken medan andra har dem för telefonerande, poddar eller ljudböcker. Jag pratar sällan i telefon och har inte fastnat för varken poddar eller ljudböcker.

För egen del vill jag helst lyssna på musik med välljudande högtalare. Dels för den mer naturliga akustiken men även för att inte ha hela ljudfältet inne i huvudet (där musiken stör den ständiga konversationen mellan rösterna i min skalle).

Mitt hörlurslyssnande har några klart definierade scenarion. När jag går till och från jobbet, en dryg kvart enkel väg, vill jag lyssna på musik för att rensa hjärnan. När jag springer vill jag ha musik som driver på min heroiska men ack så oregelbundet förekommande fysiska prestation. När jag flyger eller idkar annan kollektivtrafik vill jag kunna stänga ute det som stör och distraherar med musik.

Apple EarPod Mod

Efter att ha testat alla möjliga sorters hörlurar har jag landat i ett par som jag växlar mellan. Dels Apples EarPods som är riktigt bra, så länge de sitter tätt, vilket de inte gör helt naturligt i mina öron utan att ta till hemmasnickrade trix.

EarPods ger förvånansvärt bra ljud för musik och fungerar även smidigt för småprat med Siri och telefonerande. Mina andra lurar är de på örat sittande Urbanears Plattan som följde med när jag köpte min iPhone 6. De sitter lagom lätt utan att trycka på öronen och har klart godkänd ljudåtergivning.

Mitt ideal vad gäller hörlurar har annars alltid varit AKG. Det finns inte mycket som slår de över örat liggande klassikerna AKG K240 Studio. Jag blev blixtförälskad i ett par röda AKG K619 som jag köpte på impuls efter provlyssning, men de har en klar nackdel i att stegljud blir väldigt påtagliga. De fungerar absolut fint när jag är stilla men passar inte alls när jag rör på mig och hör varje steg dundra i skallen.

Med iPhone 7 utan hörlurskontakt och de trådlösa Apple AirPods ökade intresset för trådlösa hörlurar rejält.  Jag fick möjligheten att testa svenska hörlurstillverkaren Sudios trådlösa hörlurar Sudio Vasa Blå och blev positivt överraskad, både av ljudkvaliteten och smidigheten med trådlösa lurar. Finish och färgval med metalldelar i rosa guld passar bra till Apple–estetiken och jag valde klassiskt iPodvita lurar.

Helt trådlösa är de nu inte, utan de har den vanligt förekommande lösningen med en platt sladd mellan hörlurskapslarna som smidigt läggs bakom nacken. På ena sidan sitter mikrofon och kontroller och på den andra batteri och laddningskontakt.

Sudio Vasa Blå

Hörlurskapslarna har den vanliga patronformen och standardpropparna som är lätta att byta ut till annan storlek passade mina hörselgångar perfekt. Det var ett tag sedan jag använde tättslutande lurar som gärna ger känslan av att hela örat ska ryckas med om du råkar slita i sladden. Utan sladd sitter de lätt och ledigt i örat på ett mycket mer bekvämt sätt.

Sudio Vasa Blå parkoppling iPhone 6

Lurarna är busenkla att para ihop med din iPhone och räckvidden är rejält tilltagen så att du kan lägga ifrån dig din iPhone när du stökar i köket och donar på.

Ljudkvaliteten är riktigt bra. Lätt och luftigt med bra separation och ljudbild. Inte överdrivet kraftig bas utan ett mer balanserat ljud som inte är tröttande. Att slippa det ständiga pillandet med att trycka in EarPods för att få optimalt ljud är en klar fördel. Dessutom har de inte något problem med störande stegljud eller fnassel från kablar som skrapar mot kläderna.

Sedan är det en märkligt befriande känsla första gången du plockar fram mobilen för att ta en bild eller något annat, att inte behöva hantera kabel och hörlurskontakt som lätt fastnar i lite av varje. Att springa och slippa kablar som flyger runt går alldeles utmärkt och de tål vattenstänk utan problem.

Sudio Vasa Blå

Att ladda lurarna med den medföljande USB-sladden är inget besvär för dig som använder dem måttligt, vilket för övrigt rekommenderas för alla hörlurar. Med min dryga halvtimme per dag plus lite spring, räcker det gott att ladda dem en gång per vecka.

Den enda lilla nackdel jag märkt av är att ljudkvaliteten går ned på grundläggande Bluetoothnivå vid prat med Siri och telefonerande. Dessutom har jag alltid tyckt att tättslutande lurar inte varit behagliga att använda för telefonsamtal eftersom du knappt hör din egen röst. Där passar halvöppna lurar betydligt bättre. Apples AirPods som har annan teknik för röstsamtal, eller gamla hederliga EarPods är säkert att föredra för dig som gärna babblar på länge i mobilen.

Har du inte testat trådlösa lurar så tycker jag absolut att du ska ge dem en chans. Det är allt ganska magiskt det här med trådlösa grejer som bara fungerar. Sudio Vasa Blå som kostar 895 kronor inklusive frakt, har blivit mina favoritlurar som jag gärna rekommenderar till dig som har ungefär samma lyssningskrav som jag.