https://youtu.be/EeowhPLz91A

Allt började så lyckligt med Samsung Galaxy Note 7 som hyllad toppmodell efter den fantastiska framgången med Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge. Äntligen tycktes Samsung ligga steget för sitt älskade Apple. Sedan började det ryka, brinna och smälla världen runt när defekta batterier frigjorde sin kemiska kraft med explosiv frenesi.

Samsung Galaxy Note 7 fire

Det blev ett tufft bakslag med ett valhänt och kostbart återkallande för batteribyte. Men tydligen var något annat fel när även åtgärdade mobiler spontant fattade eld. Till slut var skadan alltför stor och Samsung har tvingats att helt stoppa tillverkningen av Galaxy Note 7 och återkalla allt som sålts.

Bakslaget har kostat enorma summor, sänkt Samsungs aktie rejält, och det lär bli svårt att återfå förtroendet när det blir dags för nästa mobilgeneration. Samtidigt är det en påminnelse om att det inte är någon barnlek att bygga dagens kompakta kraftpaket så att de ska tåla det mesta utan att orsaka skada.

Ett genombrott i batteriteknik som kan ersätta dagens potentiellt explosiva litiumjonbatterier med ett säkrare material, vore en stor konkurrensfördel för den tillverkare som är först ute i stor skala.

Efterspelet med vad som egentligen gick snett kommer att bli intressant att följa. Någonstans har Samsung genat i kurvorna och underlåtit att tillräckligt väl testa och kvalitetskontrollera Galaxy Note 7.

”What makes the Note 7 different: Samsung may have accidentally squeezed its batteries harder than it should.”