Nästan alla Apples produkter är begränsade av vad dagens batteriteknik förmår. I princip används samma typ av batterier för dagens iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch och alla elbilar som de vi hade i iPod för mer än tio år sedan. Den som blir först med ett exklusivt genombrott med mer kraftfulla och långlivade batterier kan sopa mattan med sina konkurrenter.

Apple har blivit duktiga på att ta fram egna skräddarsydda batterier för sina allt tunnare produkter. Kanske har man ett ess att plocka fram med ny teknik. Vi kan säkert även vänta oss fler uppköp av strategiska företag med kunnande inom batteriteknik. Det kan vara dags för Apple att sluta kapa millimetrar och satsa på mer förlåtande batterikapacitet istället.

SolidEnergy Systems

En ny batterityp som redan är produktionsfärdig har tagits fram av SolidEnergy Systems med rötterna hos MIT. Med oförändrad volym kan dessa fördubbla dagens kapacitet, alternativt halvera sin storlek med samma kapacitet som idag. Produktionen har redan startat och beräknas komma upp i volym 2017.

iPhone Li-Metal

”At half the size of the lithium ion battery used in an iPhone 6, it offers 2.0 amp hours, compared with the lithium ion battery’s 1.8 amp hours.”