Bland det viktigaste som Steve Jobs gjorde efter återkomsten till Apple 1997 var att se över den vildvuxna floran av Appleprodukter. Det utmynnade i en rejäl utrensning av gammalt mög med några riktiga rötägg till Macar.

Macintosh Performa 6400 är kanske den fulaste Macen någonsin.

Macintosh Performa 6400

Det här var Apples produkter 1996. Vilken modell som du skulle rekommendera till en kompis var omöjligt att svara på.

Macintosh 1996

Apple landade i en lösning med endast fyra grundmodeller av rejält omarbetade Macar i en enkel produktmatris med stationär, portabel, konsumentmodell och proffsmodell där iMac tog täten som storsäljare.

Mac product matrix

Apple av idag är ett företag med en så oerhört större marknad än för tjugo år sedan så det finns fler vettiga nischer att fylla, men nu kan det vara dags för en rensning i produktmatrisen liknande den som nyss genomförts för iPhone och iPad.

Det är främst MacBook Air och MacBook Pro som borde vara mogna för förändring med en samtidig uppdatering av MacBook. Kanske får vi se en omskakning av den produktgrenen till WWDC16 i sommar.

”It’s easy to see, in retrospect, the huge amount of Apple hardware that was available twenty years ago compared to the post-Jobs order in the early 2000s.”