Luc Luxton fick en gammal iPhone (originalversionen) förra året. Med iOS 3.1.3 som är den senaste version av iOS som en lastgammal iPhone kan använda så började han experimentera med vad den fortfarande klarar av. Ett test med denna gamla iPhone och några större webbplatser visar hur överlastad dagens webb ofta är.

This is what today’s popular websites look like on the 1st generation iPhone

Jag har under den senaste helgledigheten jobbat hårt med att djupdyka i WordPress för att bland annat trimma MaxiMac (som nu är riktigt snabb, säker och smidig). Dessutom har jag en del nytt på gång inom kort. Både användare och Google premierar starkt upplevd laddningstid och mobilvänlighet för webbplatser.

För dig som vill få en lång och grundlig genomgång över hur utvecklingen av webb nått nästan groteskt svullna proportioner, även för sådant som borde vara slimmat, så har Maciej Cegłowski en lååång men skön artikel med många exempel.

iOS 9 adoption

Å andra sidan så är dagens generation iPhone en grymt snabb liten sak som lätt spöar alla Androider. Dessutom kör de allra flesta användare Apples senaste iOS 9 med snabb Safari som hanterar tung webb excellent. Men det är ändå värt att bygga webb som inte helt i onödan kräver den senaste hårdvaran för att kännas rapp.

Facebook som spottar ur sig babiljarder webbsidor klarade sig inte oväntat bäst på gamla iPhone. Där kommer inte funktionaliteten efter onödiga javascript och onödig bjäfsdesign.

”I loaded the Facebook home page in 5.9 seconds on the iPhone (1st gen). This site not only loaded the fastest of the 4 websites tested, but was also the least broken of the lot.”