Biver TAG Heuer CEO

Att anrika klockfabrikanter från Schweiz nu vaknat till i halv panik över Apples inträde i denna marknadssektor är inte så klädsamt. Apple Watch vänder sig nog faktiskt i första hand till de som slutat använda armbandsur till förmån för iPhone, men som kan se fördelarna med att slippa haspla upp denna tidstjuvande underhållningstingest stup i kvarten.

De som älskar mekaniska armbandsur med livslängd som räknas i generationer lär inte bli alltför betagna i Apple Watch. De klassiska urmakerierna i Schweiz har dessutom länge arbetat på samma sätt som Apple, genom att se till att alla kritiska delar i produkterna är egenutvecklade och ger eget mervärde i hela produktionskedjan.

Att nu blanda in Google och Intel för att bidra med teknik och mjukvara bryter mot denna affärsmodell. Urmakare bliv vid din boett och utveckla det egna konceptet istället, genom att rida på det nya intresset för armbandsur som den unga mobilgenerationen aldrig vant sig med. Det går dessutom att göra minimalistiska och attraktiva alternativ till Apple Watch utan att gå ifrån grunden med analog urtavla.

Det är dessutom inte lätt att skapa smarta armbandsur som kan göra något vettigt tillsammans med iPhone, där Apple har så hård kontroll över mjukvarusidan. Då återstår för lyxtillverkarna att para ihop sina smarta klockor med Android som inte har den status som iPhone har vad gäller kvalitet och exklusivitet.

”Ironically, if the Apple Watch is successful—and has any negative impact in Switzerland—it will be because Apple as a company follows the same tight, vertical integration that the Swiss watch industry does for its core product, mechanical watches.”