För att förstå hur bra kopplingen Apple och Beats är så rekommenderar jag att du ser Beats Jimmy Iovine berätta om sin syn på musikindustrin från D: Dive Into Media förra året. Det här var strax innan Beats Music kommit igång. Jimmys långa erfarenhet och fingertoppskänsla från musikbranschen är precis vad Apple behöver i skiftet från köpt till strömmande musik. Beats Music Beats Music utgår från värdet av noggrant sammansatta spellistor som tillsammans med kännedom om din musiksmak levererar spellistor för alla tillfällen. Automatiska algoritmer och rekommendationer från vänner räcker en bit på vägen men med ett obegränsat utbud av musik krävs mer för att upptäcka nya eller gamla pärlor. Den här trenden tror jag på vad gäller många områden. Valmöjligheter är bra men att få hjälp med att välja och hitta nya favoriter är mycket bättre. Beats Studio Beats by Dr. Dre har fått kritik för att ha alldeles för dyra hörlurar som inte levererar löftet om hög ljudkvalitet utan satsar mer på hype och design. Höga marginaler och starka varumärken är något som Apple älskar. Apples utbud av hörlurar är magert och har inte mycket att sätta emot de bättre varianterna på marknaden. Med Beats får iPhone direkt en konkurrensfördel gentemot värsta konkurrenten Samsung. Minsta lilla fördel när det kommer till att locka nya kunder till plattformen får ett enormt värde i förlängningen.

Det ska bli spännande att se hur Apple förvaltar varumärket Beats. Till skillnad från tidigare uppköp som inte varit i närheten av denna affär, så är varumärket här en stor del av värdet. Jag tror inte att Apple kommer att baka in Beats Music i iTunes utan istället erbjuda både köpt musik och strömmad musik enligt Beats modell.

Att inkludera Jimmy Iovine i Apples ledning med ansvar för musikaffärer känns dessutom givet. Köpesumman på 3,2 miljarder USD kan verka enorm, men Apples köp av Beats känns klockrent på så många plan.

”The bottom line is that Beats clearly makes the iPhone a better product right now in ways that aren’t easily replicable and that’s invaluable to a company that’s only growing because more people are buying its expensive phones.”