Editorial: Apple's Ax SoC move from Samsung to TSMC can't happen fast enough

Daniel Eran Dilger har en utförlig spaning om de steg som Apple tagit och är på väg att ta för att minska beroendet av Samsung på komponentsidan. Det har sedan länge stått klart att Apple hjälpt Samsung att bli vassare och mer konkurrenskraftiga på mobilsidan genom att köpa processorer och minnen i stor omfattning från Samsung. Med nästa processorgeneration för iOS (A7) ser det ut som att Apple kan byta tillverkare till Taiwanesiska TSMC istället för Samsung.

Processen att skifta leverantör har pågått länge och det krävs väldigt stora resurser för att vässa en leverantör som klarar av Apples stora volymer utan risk för bakslag. Det har inte varit så enkelt som att säga tack och hej till Samsung när det inte funnits alternativa leverantörer att vända sig till. Men nu verkar det mesta vara på plats för att ta steget bort från en av de värsta konkurrenterna.

”Again, the efforts to build, equip and ramp up production at new fabs takes years to complete. This indicates that once Apple completes its transition to TSMC, it will enjoy a relief period where it can redirect the energy currently being lost in its tense relationship with Samsung and its efforts to transition its business elsewhere, and refocus those efforts on rapidly scaling the sophistication and efficiency of new Ax chips.”