Med OS X Mountain Lion följde även ett uppdaterat verktyg för att kontrollera trådlösa nätverk. Wi-Fi-diagnos som appen heter är inte helt enkel att hitta men kan hjälpa till att lösa problem med trådlösa nätverk. I en vanlig trappuppgång kryllar det ofta av trådlösa nätverk som ibland ställer till det för varandra. Även om du har din trådlösa router bra placerad så är det inte idealiskt om det finns tre andra som sänder på samma kanal i grannlägenheterna.

För att hitta Wi-Fi diagnos öppnar du ett Finderfönster, trycker ned Kommando+Skift+G och skriver sedan in /System/Library/CoreServices/ och trycker Radmatning. Sedan letar du fram Wi-Fi-diagnos och drar in den i Dock för att enklare komma åt appen.

Kicka igång Wi-Fi-diagnos från Dock och tryck sedan Kommando+N och välj Wi-Fi-sökning. Här kan du se alla tillgängliga trådlösa nätverk och deras grundinställningar. Finns det till exempel konkurrerande nätverk på samma kanal som du använder så kan du byta kanal på din trådlösa router och se om det fungerar bättre.

”Under the Wi-Fi Scan tool, you will see all available network names and their respective BSSID, channel, band, protocol (wireless n, g, b, etc), security type, their signal strength, and the noise level of the signal.”