Jag har märklig nog inte uppmärksammat att operativsystemet till den Synology DiskStation DS112 NAS jag sedan en tid använder fanns redo att uppgradera till DSM 4.0. Nu när den smarta privata molntjänsten Cloud Station även släppts som beta till Mac var det läge att uppdatera DiskStation.

Uppdateringen sköt busenkelt via kontrollpanelen. Det känns verkligen att DSM gör skäl för namnet operativsystem när hanteringen i webbläsaren ser ut precis som för vilket datorgränssnitt som helst.

En väldigt ren inloggningsruta blir belöningen när installationen är klar. Det går att skräddarsy utseendet på inloggning och skrivbord med färgscheman och bakgrundsbilder.

Nyheterna presenteras överskådligt i ett litet bildspel vid första inloggningen. Resursfönstret är tydligare och alltid tillgängligt via en flik i nedre högra hörnet.

Jag installerade Cloud Station och räknade med att alla steg skulle presentera sig allt eftersom. Tyvärr är det inte helt enkelt att få åtkomsten från nätet att fungera klockrent eftersom den router du använder kan behöva en del manuell handpåläggning. Installationsguiden för ezCloud har koll på de flesta standardroutrar men i mitt fall gick det inte riktigt så smidigt trots att min D-Link DIR-615 fanns med i listan över hanterade routrar.

Antivirusskydd går att installera direkt från Paketcenter. Jag plockade även ner en LDAP-server för att hantera rättigheter för användare och grupper.

Cloud Station till Mac fixar åtkomst till din DiskStation över nätet för att synka filer mellan Mac, PC, iPad, iPhone och Android.

I det här steget blev det uppenbart att konfigurationen av åtkomsten till DiskStation med ezCloud inte fungerade för mig. Jag har testat att konfigurera routern manuellt men det är fortfarande en del frågetecken att räta ut som får vänta tills jag har mer tid till hands. Cloud Station är dessutom fortfarande i beta vilket som alla borde veta kan innebära att saker inte alltid funkar klockrent.

Även om jag inte fick igång Cloud Station för Mac på första försöket så har DSM 4.0 imponerat starkt. Att få så många smarta tjänster samlade i en liten strömsnål burk är imponerande. Hanteringen känns dessutom intuitiv för de flesta tjänster. Routrar är ett helt annat kapitel som ofta ställer till huvudbry när de inte bara tickar på.