Hur Apple klarar av att erbjuda film och teveserier i Full HD 1080p istället för som tidigare med maximalt 720p undersöks i en djuplodande artikel från Ars Technica. Video i 1080p innehåller 2,25 gånger så många pixlar som 720p men det innehåll i 1080p som Apple levererar ligger ofta under 1,5 gånger filstorleken för 720p. Det går att välja om du vill få video som 720p eller 1080p (där 1080p finns framtaget) från iTunes. Att man lyckas med detta utan att för den skull få en alltför hård kompression som skulle motverka fördelarna med skärpan hos 1080p, beror på att en mer effektiv och avancerad kompressionsnivå går att använda med iPhone 4S, nya iPad och nya Apple TV.

Istället för att som tidigare klara av profilen Main eller Baseline för kompression med H.264 klarar de nyaste Appleprodukterna av att hantera profilen High som kräver mer kapacitet för avkodning. Att leverera 1080p trådlöst över normalt bredband och i vanliga trådlösa hemnätverk kräver att man kan hålla nere bandbredden/filstorleken utan att behöva ta till alltför destruktiv komprimering.

Men än lär det dröja innan 1080p blir vanligt från Apple på den svenska marknaden. Jag har ingen aning om hur pass aktivt någon hos Apple eller iTunes i Luxemburg jobbar för att få fram innehåll i form av film, teveserier och böcker till en svensk kundkrets, men särskilt fort går det inte. Å andra sidan har de flesta svårt att skilja mellan bra kodad 720p och 1080p. Nu faller hursomhelst specjägarnas förbehåll mot 720p när Full HD 1080p kan hanteras.

”The AppleTV now supports H.264 compression for 1920×1080 resolution video at 30 frames per second using High or Main Profile up to level 4.0, the iPad and the iPhone 4S the same up to level 4.1.”