The New York Times har i en grundlig och mycket läsvärd artikel visat på hur tillverkning och arbetstillfällen flyttat från USA till Asien med Apple som exempel. Det är inte främst den lägre kostnaden för arbetskraft som gör att Apple och andra teknikföretag väljer att tillverka sina produkter i Kina. Det är istället kombinationen av logistik, flexibilitet och möjligheten att snabbt skala upp produktionen som är helt överlägsen i Asien.

En dryg månad innan iPhone skulle få säljdebut bestämde Steve Jobsa att plastskärmen som prototypen till iPhone hade inte dög eftersom den blev repig när den skavde mot nycklar byxfickan. Trots tidsbristen kunde en kinesisk fabrik snabbt lösa problemet med att skära specialglas från Corning med precision och snabbt börja producera, samtidigt som monteringsfabriken körde extraskift för att montera hundratusentals iPhone.

”Apple executives believe there simply aren’t enough American workers with the skills the company needs or factories with sufficient speed and flexibility. Other companies that work with Apple, like Corning, also say they must go abroad.”