Apple har fått in en riktig fullträff med OS X Lion. Allt från direkt nedladdning till extremt flexibel och enkel installation, till känsla, snabbhet och nya funktioner känns klockrent. Igår natt uppgraderade jag min iMac och passade på att städa en del. Idag gav jag mig på min gamla trogna vita MacBook som hade korrumperat filsystem, med en fräsch installation av OS X Lion från en egenbränd DVD, som föregicks av hårddiskformatering och sedan följdes av återskapande med Flyttassistent av utvalda bitar från backup med Time Machine. Allt hanterat av OS X Lions installationspaket. Hur smidigt och smart som helst.

Jag gör ingen stor sak av mina erfarenheter, det finns massvis med tester att ta del av. En sak värd att nämna som kan luras lite vid sådana här större uppdateringar av operativsystemet, är att Spotlight direkt drar igång och indexerar startskivan. Eftersom man gärna vill börja testa och känna på olika funktioner direkt, är det tråkigt att massiv diskaktivitet drar ned prestanda tills Spotlight är färdig.

En sak som en del surnat till på är den omvända skrollriktningen. Struntprat, det tar ungefär tio minuter att vänja om sig och sprätta fram det man vill se med fingret på den magiska musen, precis som på en iPhone eller iPad. Att se feta rullningslister överallt är också något man gärna slipper med Lion. Testa ett tag så får du se att det känns helt rätt, men är du motsträvig utan att ägna tid åt att prova det så går det mesta att ställa in, typ som förr.

Äntligen går det även att förstora textkolumner i Safari på samma sätt som med iOS. Nya iTunes känns också riktigt snärtig, vilket behövs med tanke på allt denna centrala app ska hantera.

Än en gång drar Apple ifrån sina konkurrenter rejält med fantastisk integrering utan sentimentalitet för hur saker ”alltid” gjorts tidigare. Det är bara att instämma i Jim Dalrymples fyra ord korta och kärnfulla recension av OS X Lion.

”Get it, Lion rules!”