Bland alla de svårbegripliga saker Apple håller på med är oförmågan att släppa Apple TV i Sverige en av de märkligaste. Visst, en del av funktionaliteten kan vi glömma (hyra strömmande film och teve), men det finns tillräckligt mycket godis i denna billiga lilla godbit som gör den till ett bra tillskott till din Mac, iPhone och iPad.

Möjligheterna med AirPlay som låter dig se bilder och video samt lyssna på musik genom Apple TV är fantastiska. Inte minst genom SVT Play vilket räcker som killer app här i Sverige. Leta upp ett missat program på din iPhone eller iPad och spela upp på feta teven med superkvalitet.

Jag fick för några veckor sedan hem en Apple TV inköpt i den heliga kuben i New York (tack Jesper). Allt finns på plats för svensk publik, även språkval. Det mesta har fungerat klockrent, det som stört mest är att hemmadelning inte varit stabilt på mitt nätverk. Det är ofta lurigt att ställa in en trådlös router så att den släpper igenom trafik mellan WAN och LAN på rätt sätt.

Det hade varit mums att få funktionalitet som enkel mediaserver för mkv i HD som är ett så spritt format idag. Det finns lösningar för att muxa om video och audioströmmar till mp4 eller m4v. Även om detta går utan kvalitetsförlust och med en relativt liten insats av tid, så känns det absolut inte lockande att använda iTunes för att hålla reda på videomaterial.

Som tur är så går det relativt smidigt att jailbreaka Apple TV utan annan risk än att fastna i forumtrådar kring strul som kan dyka upp. Jag har just gått igenom den processen och återkommer med resultatet av mina erfarenheter.