Här är något så ovanligt som en nyhet som spänner över både min långvariga nyhetsblogg MaxiMac och min nya stjärna Rymdskrot. På den sista färden med rymdfärjan Atlantis nu i sommar kommer två iPhone för första gången att vara rymdburna som en del i ett experiment med appen SpaceLab for iOS.

I vanliga fall tillverkar Odyssey Space Research mjukvara till styrsystem för rymdfarkoster. Med iPhone väcktes idén att testa lägesbestämning för rymdfarkoster med hjälp av inbyggd kamera, gyroskop och andra sensorer. Fyra experiment är planerade som även går att simulera i den markbundna versionen av SpaceLab for iOS som kostar 7 kronor i App Store.

Du som vill följa förberedelserna kring Atlantis sista färd och andra sköna rymdhändelser bör absolut prenumerera på flödet från Rymdskrot. Sedan tidigare har jag skrivit en del om hur iPod erövrar rymden i MaxiMac.

”The phones and the shuttle Atlantis are scheduled for launch on STS-135, tentatively set for July 8. This will be the last flight into space for Atlantis and the last mission for the space shuttle program.”