John Gruber har gjort en utmärkt spaning kring varför Apple inte kan ta ett jättekliv mot molntjänster med iOS utan istället bör närma sig molnet steg för steg. Att helt frigöra sig från synkning med en Mac eller PC är inte det första steget. Apple har på många sätt en fördel gentemot Android i det att de flesta iOS-enheter faktiskt får regelbunden och fullständig backup. Det område där Apple däremot ligger efter är i smidig synkning av små databitar, något som Google har full koll på med Android.

”The announcement many people seem to be waiting for is for Apple to tell iOS users they no longer need iTunes on the Mac or Windows. The announcement I’d like to see is for iOS users to no longer need to pay for MobileMe to wirelessly sync calendars, contacts — and any other small bits of data from apps from the App Store.”