Som väntat presenterade Apple nya Final Cut Pro X vid NAB tisdag 12 april. I juni kommer det rejält omarbetade redigeringsprogrammet att börja säljas genom Mac App Store. Succén med att släppa Aperture till ett riktigt konkurrenskraftigt pris genom App Store, har säkert bäddat för att även Final Cut Pro X går samma väg med ett betydligt lägre pris än tidigare. På detta sätt slipper man också ha två olika versioner av Final Cut utan kan istället fokusera på en version som är överkomlig för de flesta som är seriösa med videoredigering.

Den största och mest grundläggande förbättringen med Final Cut Pro X är att den utvecklats från grunden i Cocoa, som tar tillvara så många av Mac OS X fördelar på systemnivå.

”That left Final Cut Pro, and the rest of Final Cut Studio, languishing in 32-bit land, unable to take advantage of performance improvements of OpenCL, GCD, or even architectural improvements in Intel’s latest 64-bit processors. With the rewrite of Final Cut Pro X, Apple is close to vanquishing the last vestiges of Carbon from its software.”