En möjlig utvecklingsväg för nästa generation iPhone är en större skärm som sträcker sig från kant till kant i samma ytterformat som dagens iPhone 4. Apples konkurrenter, bland annat hårdsatsande Samsung, har mobilmodeller med 4–tumsskärm som är klumpigare än dagens slimmade iPhone 4.

En sådan utveckling kan också föra med sig möjligheten att en iPhone med dagens mindre 3,5–tumsskärm kan bli den billigare modell av iPhone som det ryktats så friskt om på senare tid. Jag har mycket svårt att se att Apple skulle kunna ändra sidförhållandet eller krympa skärmen för att göra en mindre iPhone nano. En mindre skärm går helt på tvärs mot Steve Jobs försäkran att de format man fastnat för vad gäller iPhone och iPad är de som är optimala för handhavande med normala fingrar.

”According to Taiwanese industry publication DigiTimes, upstream component suppliers report that Apple will expand the screen size of the fifth-generation iPhone to 4 inches in order to compete with a growing class of ‘super phones’ in the 4- to 7-inch range. By comparison, the iPhone 4 sports a 3.5-inch display with a resolution of 960 by 640 pixels.”