Mina funderingar kring iPhone och Android har fått stöd i en drös analyserande artiklar i kölvattnet av rapporter om Androids framgångar på sistone. Det står helt klart att Android är det enda hopp som den stora majoriteten mobiltillverkare har till buds för att hänga på trenden med tillgång till våra favorittjänster mobilt. I takt med att nätåtkomst blir billigare i mobilnäten kommer snart en förkrossande majoritet av de mobiler som säljs att vara smartmobiler, med Android som grund. Men vad är Android egentligen?

Man skulle kunna tro att Google säljer Android, men så är inte fallet. Android är helt fritt att använda men i och med det finns heller inget centralt ansvar för att underhålla och uppdatera operativsystemet. Det är helt upp till mobiltillverkarna om de ska erbjuda säkerhetsuppdateringar eller annat. Den mobil du köper idag kan nekas uppdaterat operativsystem om sex månader.

”There are no contracts associated with the transaction of downloading the Android source. No contract means no obligations, no warranties, no terms and no conditions. The product is not indemnified against litigation. There are no licenses, no support, no copyrights and no patent license granted.”

”Apple owns iOS. This means if things go wrong (as they inevitably do) the Apple model includes an element of responsibility. If your Apple device malfunctions in a way which impacts your life, you have a clear legal recourse for compensation.”