Steve Jobs visade prov på mycket framsynt tänkande vid Macworld Expo 9 januari 2001, när han presenterade Apples vision med Mac som digital knutpunkt för den snabba digitaliseringen av media. Det här är startpunkten för iTunes som Apples strategiskt viktigaste programvara.

En kul detalj är att redan vid Steve Jobs första presentation av iTunes användes The Beatles som demomusik.

Maclife har en bra genomgång av iTunes utveckling från sina rötter som tredjepartsprogrammet SoundJam till den egna premiären för tio år sedan.

”For many Mac users, iTunes was an introduction to digital music, and Apple strived to create a straightforward jukebox that needed little or no instruction to get started. Popping a music CD into your Mac automatically launched iTunes, which loaded the disc, collected track data from Gracenote and added them to your library. A clean interface split into boxes kept everything neat and always within reach of a mouse click.”