Helgens stora nyhet är att Antennagate ser ut att ha skördat sitt första offer internt hos Apple. Mark Papermaster som varit ansvarig för iPhonehårdvara hos Apple har plötsligt lämnat företaget.

Nyheten smögs ut igår lördag och varken Apple eller Papermaster vill kommentera eller ens berätta om han blivit sparkad eller lämnat företaget på eget initiativ. Inte heller nämns något om en eventuell koppling till problemen med antenndesignen hos iPhone 4, men röster i periferin gör klart att det är orsaken till att Papermaster fått lämna Apple. Apples faktasida om Mark Papermaster plockades snabbt bort, men innehållet finns kvar på annat håll för den som är nyfiken.

Ett troligt scenario är att varningstecken om antennproblemet funnits internt hos Apple, men tystats ned eller körts över av Papermaster som ytterst ansvarig. Apple kan rent affärsmässigt och juridiskt inte erkänna att man medvetet släppt igenom en produkt med vad som kan betecknas som en inbyggd defekt. Har ansvaret för att antennmissen slunkit igenom legat hos Papermaster så är det inte märkligt att han fått ta konsekvenserna fullt ut för fadäsen.

Mark Papermaster vars anställning hos Apple började på ett turbulent vis blev inte långvarig hos företaget.

”That makes his tenure at Apple a hair over a year and three months—not exactly a long time for someone Apple fought so hard to get (Apple’s senior VP of Macintosh hardware engineering, Bob Mansfield, will take his place). The Times postulates that Papermaster left as a result of the iPhone 4’s antenna issues, and it’s not a bad theory. Unfortunately, it’s a theory that will go unconfirmed—Papermaster would not comment on his departure.”