Ars Technica har en lång och mycket intressant artikel där några av de som varit ansvariga för rekvisita och scenografi till Star Trek, berättar om hur de tänkt kring teknik och användargränssnitt. En framträdande rekvisita genom alla år är det som först nu realiserats i verkligheten genom iPad. Star Trek i sin första upplaga på 1960–talet hade en något större form av skärm/läsplatta som sedan utvecklades till PADD.

Min tidigare artikel kring den retrofuturistiska drömmen om framtidens personliga mobila teknik i relation till iPad rekommenderas självklart även den.

”To understand the thinking that led to the design of the Star Trek PADD, we spoke to some of the people involved in production of ST:TNG (as well as other Star Trek TV series and films), including Michael Okuda, Denise Okuda, and Doug Drexler. All three were involved in various aspects of production art for Star Trek properties, including graphic design, set design, prop design, visual effects, art direction, and more. We also discussed their impressions of the iPad and how eerily similar it is to their vision of 24th century technology, how science fiction often influences technology, and what they believe is the future of human-machine interaction.”