På senare tid har det snurrat hyfsat trovärdiga rykten om att det äntligen ska ske något med hårdvaran i Apple TV, den produktkategori som Apple själva kallat en hobby. I princip det enda som förändrats med Apple TV sedan start är att hårddisken fått högre kapacitet samt uppdaterad mjukvara.

När Apple förhandsvisade sin mediaspelare Apple TV hade den arbetsnamnet iTV. Den nya mediaspelaren ska enligt uppgift baseras på den kompakta hårdvaran i Apples iOS–produkter, skippa hårddisken och endast visa strömmande video, samt byta tillbaks produktnamnet till just iTV.

En sådan liten och billig mediaspelare med iOS i botten borde passa perfekt att styras valfritt med antingen en Magic Trackpad, iPhone, iPod touch eller iPad.

Som tidigare kommer iTV att hantera HD–video upp till 720p vilket gott och väl räcker till även för stora skärmar på normalt tittavstånd. Att gå upp till 1080p ger för de flesta en omärklig kvalitetsskillnad men kräver däremot betydligt mer bandbredd för att ge acceptabel kvalitet utan alltför hård komprimering.

Lämpligt läge för att växla upp från hobbyn Apple TV till den skarpa iTV är när nya iPod–generationen presenteras, vilket borde bli kring mitten av september. Ännu en förutsättning för att gå till skarpt läge är att Apple har vettiga avtal med innehållsleverantörer för strömmad video samt att gränssnittet lånar så mycket som möjligt av funktionalitet från övriga iOS–produkter. Gärna med appar och spel.

För lite nostalgi kommer här några länkar till den period när iTV/Apple TV introducerades.