Flera observationer pekar på att det vi hittills sett av iPad inte är samma sak som det vi får se när iPad väl släpps. För det första så finns inga av de enkla grundappar som iPhone/iPod Touch haft från start med på hemskärmen för iPad.

Aktier, Väder, Röstmemo, Klocka och Kalkylator är några av de appar som saknas på iPad, vilket lett till tanken att Apple kanske kommer att hantera dessa enklare appar som widgets, liknande det vi har i Mac OS X. Enkla systemappar som widgets skulle dessutom innebära en ny nivå av multitasking för iPad. Kanske även startskärmen genom en sådan utveckling kan få ett helt annat utseende och direkt uppdatering av livetjänster, något som många hoppas på inför iPhone OS 4.

Apple verkar dessutom ha inkluderat en något förenklad version av iBooks till denna första förhandstitt av iPad. I Apples egen introduktionsvideo som säkert spelats in hyfsat långt för presentationen finns inte iBooks med. Kommer ytterligare någon tyngre app från Apple att läggas till lagom till lanseringen?

Att Apple kompletterat mjukvara och hårdvara alldeles innan introduktion av något man redan presenterat är ingen ny företeelse. När iPhone presenterades 2007 fanns inte appen för YouTube med. Nio dagar före den skarpa lanseringen släppte man nyheten att YouTube skulle ingå, vilket fick rejäl fart på hajpmaskinen. Ytterligare en tid innan denna lansering gick man även ut med nyheten att iPhone skulle få en skärm av reptåligt glas istället för plast. Det är fullt möjligt att Apple gör om samma trick med systemappar, ansiktskamera och varför inte iChat för iPad.