Wired har en intressant artikel om hur iPod hamnade hos Apple och hur väl utvecklade tankarna bakom konceptet var redan från början. Tony Fadell hos PortalPlayer som låg bakom grunden för iPod, såg från start hur musikspelaren skulle kopplas mot en musiktjänst för att köpa musik.

Under en period var hela 12 företag på gång med att designa mp3–spelare med utgångspunkt från PortalPlayers referensmodell. Apple klev sedan in som exklusiv klient.

Ben Knauss som hade en hög position hos PortalPlayer berättar i artikeln en hel del intressanta saker kring processen med att utveckla och designa iPod när man väl landat hos Apple.

”Knauss said Jobs’ influence was sometimes idiosyncratic. For example, the iPod is louder than most MP3 players because Jobs is partly deaf, he said. “They drove the sound up so he could hear it,” Knauss said.”

iPod 1G – The first Original Commercial