Efter att ha kickat igång min iMac Core i5 i helgen kan jag intyga att det är mums med fyra kärnor i processorn. De som väntat sig att Apple snabbt ska följa upp med Core i5 och Core i7 i mobil version för MacBook Pro kan däremot få vänta ett tag.

Apple gillar att köra Intels processorer tillsammans med den kombinerade kringkretsen/grafikprocessorn Nvidia GeForce 9400M, något man gör på nästan alla Macar. Däremot har Apple helt gått ifrån Intels varianter för integrerad grafik och supportkretsar som inte imponerat. Den mobila versionen av Core i5 och Core i7 (Arrandale) är integrerad med Intels supportkrets/grafikprocessor.

Tydligen har Apple ratat Arrandaleprocessorn och ännu finns inget alternativ i sikte. En möjlighet att gå vidare är om Apple kan övertyga Intel att ta fram en specialvariant utan GPU och komma överens med Nvidia om en ny licens för kringkretsar. Apple har sedan tidigare med MacBook Air fått tillgång till specialvarianter av Intels processorer.

”In order for Apple to implement Calpella design with their next refresh of Mac mini / MacBook / MacBook Pro lines, Intel will have to provide Apple with the 32nm version without the integrated graphics part. Again, we cannot confirm the information about the replacement CPU, we only know that Apple rejected Arrandale.”