Nu börjar tecknen i skyn gadda ihop sig för något riktigt stort. iTunes LP och iTunes Extras kan bli motorn i Apples nästa steg för att dominera vad gäller medial underhållning. Det valda visningsformatet för iTunes LP är 1280 x 720 pixlar, det vill säga HD format (720p). Det är samtidigt det format som Apple TV och moderna TV–skärmar använder samt ytterst lämpligt för högupplösta 10–tums netbookskärmar/tabletskärmar.

Bakom iTunes LP och iTunes Extras finns det nya ramverket TuneKit uppbyggt med JavaScript. Med WebKit som motor finns inga hinder att göra riktigt imponerande saker med öppen webbstandard. Släng på ett frikostigt SDK på detta och fältet är fritt att bygga alla möjliga sorters interaktiva multimediaprodukter som fungerar smidigt både i Mac/PC med iTunes, Apple TV på stor skärm (platt–TV) eller i en ny iPad med multitouch.

Det rör på sig vad gäller Apple TV, åtminstone i USA där Apple TV 40 GB plockats bort ur sortimentet och Apple TV 160 GB fått en rejäl prissänkning. Kanske kommer en ny modell att dyka upp snart. Säkerligen kommer åtminstone en uppdatering av mjukvaran för att hantera iTunes LP och iTunes Extras att släppas inom kort.

Min gissning är att Apple TV nästa år kommer att ersättas med en kombination av iPad och en enkel mottogardel alá AirPort Express med HDMI för trådlös överföring av bild och ljud. En iPad vore ett perfekt medium för att hantera ett modernt multimediagränssnitt i HD-upplösning. Hårdvaran i en iPhone 3GS klarar redan nu att både visa och strömma video med HD–upplösning. En iPad uppbyggd på i grunden samma hårdvara som en iPod Touch skulle dessutom kunna få ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Nu börjar det verkligen röra på sig och jag tror att detta kan bli något riktigt stort. Frågan är bara hur pass drivande Apple kan vara på upphovsrättsfronten för att se till att detta blir en angelägenhet inte bara för hemmamarknaden i USA. Som bekant har det inte hänt något vad gäller Apple TV, iTunes Store och TV–/filmutbudet i Sverige. Microsoft ser ut att ha klarat av detta mycket bättre med sin kommande satsning på strömmande HD–video till Xbox360 där Sverige är med från start.

Apples titel på webbplatsen för iTunes lovar ”Everything you need to be entertained”. Det är ett löfte man är riktigt nära att kunna uppfylla när ytterligare några bitar väl trillat på plats.

”For a hint at why iTunes LPs and movie Extras weren’t targeted at the App Store, look at the native size of the new bonus content: it’s 1280×720. That obviously isn’t aimed at mobile devices at all, even if you could scale it down without any problem. It’s also not optimized for the majority of systems that can actually play it at the moment.”