Som vanligt ställer rättighetshinder till det vad gäller nya format från Apple i iTunes Store. TV-serier och filmer är något som funnits länge i USA samt även UK och Tyskland, men inte i Sverige. Samma historia upprepar sig nu med det nya albumformatet iTunes LP som ger möjlighet till en mängd extramaterial till musikalbum, smidigt hopsatt med modern webbstandard för att presenteras snyggt av iTunes. De titlar som finns ute är skapade för den amerikanska marknaden. Jag kan inte välja att köpa musik från vilket land jag vill. Det är samma musik i grunden men olika rättighetsinnehavare i olika länder.

Det ska bli intressant att se om skivbolagen nappar och skapar/licensierar versioner även för andra marknader än den amerikanska. Kommer för övrigt någon stor svensk artist att försöka skapa något med det nya formatet och får vi i sådana fall se det i svenska iTunes Store?

Den bakomliggande tekniken är mycket intressant och kan bli en plattform för lite av varje från Apple. Inte minst i den kommande tabletgrunkamojängen som väntas bli släppt nästa år. Möjligheten att skapa mer utvecklade e-böcker/serieböcker med tekniken bakom iTunes LP är redan verklighet.