Det här är förverkligandet av en idé jag länge burit på om en smart applikation för att använda iPhone som akustisk längdmätare. Eftersom iPhone har både mikrofon och högtalare på kortänden borde det gå att skicka en ljudpuls och mäta tiden tills den återkommer efter att ha studsat mot en vägg för att få ett hyfsat längdmått. Självklart finns det nu en skön app just för detta.

Sonar Ruler från Laan Labs har ett enkelt och tydligt gränssnitt som kontinuerligt visar ljudpulserna grafiskt och mäter avstånd hyfsat noggrant. Kostar endast 7 kronor via App Store och är perfekt för den som fixar och donar med hemmet (IKEA–katalogen damp just ned i brevlådan).

”This app has been kicking around the labs for about 6 months and it finally came out. Basically it uses the iPhone’s speaker to send out a short click sound and it then measures how long it takes for that sound to bounce off of something in the environment. It can be quite accurate to within an inch or so when used in the right situations.”