John Gruber har som många andra på sistone skrivit några ganska svidande vidräkningar med Apples märkliga och inkonsekventa hantering kring godkännandeprocessen av applikationer för iPhone till App Store. Många utvecklare har blivit alltmer frustrerade över godtycke och bristande kommunikation från Apples sida. Nu kommer signaler från Apples högsta ledning att man är medveten om problemen, lyssnar på kritiken och är beredda att förbättra processen.

Phil Schiller har som svar på kritiken skickat ett mejl till Gruber angående Ninjawords, ett lexikonprogram som blev nekat tillträde till App Store. Tydligen har Apple inte insisterat på censur av vissa ord, utan att applikationen ska få åldersgränsen 17+ för att godkännas. Grundproblemet kvarstår dock vad gäller denna gränsdragning och vilka applikationer som slinker igenom eller stöter på patrull. Slutklämmen i Schillers mejl ger dock hopp om framtiden. Det är verkligen hög tid att Apple ser över sin hantering av App Store och ger klara besked framöver.

”Apple’s goals remain aligned with customers and developers — to create an innovative applications platform on the iPhone and iPod touch and to assist many developers in making as much great software as possible for the iPhone App Store. While we may not always be perfect in our execution of that goal, our efforts are always made with the best intentions, and if we err we intend to learn and quickly improve.”

– Phil Schiller, Apple senior vice president