Jag har haft lite svårt att smälta all information som plötsligt väller fram om ett av de mest långlivade och ihärdiga rykten som existerat kring Apple, att en tangentbordslös dator (tablet computer) är på gång. Skillnaden nu mot tidigare vändor är den självsäkerhet med vilken den sägs ska lanseras redan inom ett par månader.

Vilken kategori kommer en sådan pryl att tillhöra och vilket av Apples ben lutar den sig mest emot? Det känns inte troligt att den skulle vara någon sorts MacBook utan tangentbord som använder sig av vanliga Macprogram. Fast å andra sidan skulle den i sådana fall kunna vara en del i en nydesignad uppsättning MacBook som också borde vara nära förestående. Här finns kanske en möjlighet att ta en del av netbookmarknaden med något nytt.

Mest troligt är nog ändå en förstorad iPod touch – en iPad. Kanske man väcker liv i det gamla varumärket iBook för att visa att det är en ny kategori som passar en gammal ambition med en dator i bokformat som ska vara enkel att använda för alla? Återstår bara frågan vad den egentligen ska vara bra för och hur den passar in med det som redan finns?

Räcker det med att vara medium för mer fullödig albuminformation enligt Cocktailryktet och kanske kapa åt sig en bit av Kindlekakan som läsplatta? Kanske den även kan vara en sorts Apple TV som knyter ihop media från många håll och även kan pumpa HD-video externt genom en upphottad AirPort Express HD? Spelplattform är passande, kanske även där med koppling till extern platt–TV.

Det här blev ett inlägg med extremt många frågetecken. Om en iPad/iBook/MacBook touch ändå dyker upp är åtminstone en sak säker. Den lär inte ha mycket gemensamt med tidigare exempel inom genren och kommer att ha färska lösningar på gamla problem med denna typ av datorplattform.

”This thing is like the iPhone before it was revealed. There was a frenzy of speculation and rumor that Apple was poised to announce a mobile phone, but no one had any clue what it was actually going to be like.”

Om en iPad/iBook/MacBook touch däremot inte kommer som så många ändå tycks hoppas och tro, är det möjligt att Apples konkurrenter satsar fel i ivern att försöka hänga med eller förekomma Apple baserat på vilda rykten och villospår.

”If Apple can convince Dell that it really plans to release a touch screen tablet in time for this year’s holiday shopping season, it could cost Dell millions in R&D and go down in history as the greatest technological prank since Microsoft told people it was going to compete against Apple in the portable media player market.”